Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Токсоплазмозата е паразитна заразна болест. Тя бива вродена (заразен е плодът още в майката) или придобита след раждането. Протича в остра, подостра, хронична и латентна форма.

Източник на токсоплазмозна зараза са различни домашни и диви животни, много рядко и болен човек чрез замърсени храни, през увредена кожа, кръвопреливане, трансплантация на органи и при плода на болни майки.

Най-чести са симптомите от увреждането на централната нервна система и очите. Хроничната форма протича бавно със субфибрилна температура, главоболие, епилептични припадъци, очни симптоми, нерядко и интелектуален дефицит. В гръбначномозъчната течност (ликвора) се откриват много специфични антитела или самите паразити. Често се виждат калцификати в мозъка при  компютърна томография или дори с обикновена рентгенография на главата или пръснати възпалителни огнища в главния мозък чрез МРТ (магнитно-резонансна томография).

Лечението е успешно с подходящи антибиотици, особено в по-ранните стадии на заболяването. Недостатъчната лична хигиена, близкият контакт с домашни котки и консумирането на замразено месо без достатъчна термична обработка са главни фактори за разпространението на токсоплазмозата. В хронифицираните стадии тя е много неприятен проблем въпреки относително добрата прогноза и възможностите за успешно лечение при придобитите форми.