Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка

Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен.

Той установи, че невронна верига предава от кожата на мозъка усещането, известно като “приятно докосване”.

Откритието, направено при опити с мишки, може да помогне на учените да разберат и

лекуват по-добре разстройства от сферата на аутизма,

заради които някои хора избягват допира с други и имат нарушено социално развитие.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Science. 

“Приятното докосване” е много важно при всички бозайници”, казва д-р Джоу-Фън Чен, директор на Центъра за сензорни разстройства в университета, който ръководи изследването.

“Основният начин, по който отглеждаме бебетата, е чрез докосване. Да

държиш ръката на умиращ човек, е мощна облекчаваща сила

Хората се прегръщат и се ръкуват. Масажите намаляват болката и стреса, успокояват  пациенти с психични разстройства”, обяснява д-р Чен.

Прегръдките и ласките имат голямо значение за  емоционалното развитие на децата.
Прегръдките и ласките имат голямо значение за емоционалното развитие на децата.
Той и сътрудниците му са установили, че това усещане се дължи на специфична невронна верига и ключов невропептид – химически невротрансмитер, който пренася сигнали между нервните клетки и предава усещането за “приятно докосване”. Когато развъдили мишки без този невропептид, наречен прокинектицин 2, гризачите не получавали сигнали за “приятно докосване”, което активира няколко хормона в мозъка, възлови за социалното взаимодействие и психичното здраве. Лишените от въпросния невропептид опитни

животни избягвали да ги галят и чешат,

показвали признаци на стрес, които не се наблюдават при нормалните мишки.

Според проф. Джоу Фън Чен откритието подчертава значението на майчиното докосване за развитието на потомството. “Майките обичат да облизват малките си, възрастните мишки също се лижат и докосват помежду си по основателни причини като създаване на емоционална връзка, здрав сън и облекчаване на стреса”, казва той.

Мишките, лишени чрез генно инженерство от прокинектицин 2, са отчуждени и се изолират. Те се отдръпват, когато събратята им се опитат да се допрат до тях.

Диагностицирането на липсата на усещане за  “приятно докосване” при човека e по-лесно от това при животните, защото хората могат да кажат на лекаря

как се чувстват при различните видове допир, 

обяснява д-р Чен.

Той подчертава голямото значение на прегръдките и ласките за  емоционалното развитие на децата и за психиката и здравето на възрастните до края на живота.