Оперативно експертно звено в здравното министерство ще отговаря за всички дейности по изграждането на Национална детска болница. Това стана ясно след среща между здравния министър Галя Кондева и представители на Обществения съвет за изграждане на Национална педиатрия.

Били са обсъдени темите за статута на лечебното заведение, а също транспортната свързаност и възможностите за достъп до бъдещата сграда. Поставен е и въпросът за кадровата обезпеченост на Националната детска болница, пише БНТ

В началото на седмицата след среща в Министерския съвет стана ясно, че до края на май в Горна баня започва разчистването на терена от старите постройки.

"Стигнахме до становището, че трябва да има това, което сме искали и преди - група от хора от различните дирекции на министерството, които имат касателство към този процес, цялостния, не само изграждането, но и осигуряването на кадрите, правните въпроси, да бъдат групирани със заповед на министъра и това да улесни нашата работа и това да бъде под шапката на някой от ресорните зам.-министри", заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

"От Министерство на здравеопазването ни увериха, че имат добър диалог със Столична община, че Столична община съдейства изцяло за осигуряване в момента на организация на движението за достъп до терена, за да може да започне разрушаването на сградите и има започнат диалог, в рамките на който да се обсъдят другите прболеми, свързани и с реконструкцията на Околовръстното, и с организацията на вътрешнокварталното движение в Горна баня, свързано с изграждането на новия обект", каза Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.