От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница ще се срещнат днес със служебния здравен министър Галя Кондева. Срещата ще се проведе 10 дни след като тя предложи, а правителството одобри решение за построяване на частната болница "Мама и аз" в София, което отмени след обществен и политически натиск, пише БНТ.

Часове след решението на правителството да разреши създаването на многопрофилна болница с 11 структури за лечение на деца в София и в условията на излязъл във ваканция парламент, от Обществения съвет поискаха незабавно изслушване на премиера Димитър Главчев и здравния министър Галя Кондева от депутатите. Това не се случи, но министър-председателят разпореди отмяна на решението. Няколко дни по-късно възложи на ДАНС и прокуратурата да проверят казуса с болницата "Мама и аз".

От Съвета, създаден за да гарантира прозрачност на процеса по изграждане на Национална детска болница, заявиха, че приветстват отмяната на решението, но не се радват, че за пореден път е нужно да кажат на управляващите, че частна детска болница е вредна, за да се стигне до този резултат.

Оттам разкритикуваха държавата, че през изминалите месеци не е започнала да работи по план за преодоляване на кризата с медицинските кадри и не е създала концепция за организацията на бъдещата Национална детска болница.

Междувременно премиерът инициира среща с проф. Иван Литвиненко и д-р Благомир Здравков, представители на Съвета. След нея стана ясно, че до края на май ще започне събарянето на двете сгради върху терена в квартал Горна баня, където ще бъде построена Националната детска болница