През целия период се очакват относително високи температури, разкъсана облачност и превалявания. Тези промени на времето водят до влошаване на състоянието на хронично болните. Реакцията на организма към метеорологичните промени е наследствено обусловена и е по-честа при жените и възрастните с хронични заболявания. За да понесем по-лесно колебанията на времето, е добре да намалим физическото натоварване, да приемаме повече течности - най-добре билкови чайове, съдържащи успокояващи компоненти. Приемът на мазнини трябва да се ограничи до 30 г на ден. Подходящо е да се приемат витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система. Приемайте редовно назначените лекарства. Ефективно е спазването на режим - храненето, лягането и ставането от сън е добре да бъдат по едно и също време. Храненето трябва да е пълноценно. Отлично средство за профилактика на десинхронозата са растителните адаптогени, които се приемат 2-3 пъти дневно 15-30 минути преди или 4 часа след ядене. За съжаление, не можем да спрем неблагоприятните явления навън, стоейки затворени вкъщи.

Най-важното е

да се осигури здрав сън,

защото хроничната умора увеличава метеочувствителността три пъти. Умствената преумора е противопоказна. Сутрин и вечер се занимавайте с по-леки дейности, тъй като в този период протичат най-силните колебания в артериалното налягане. В неблагоприятни дни включете в дневното си меню банани - те помагат за добро настроение, богати са на калий и на естествени въглехидрати. Те дават сила, а освен това предпазват стомашната лигавица при висока киселинност. Вечерята може да бъде кисело мляко, тъй като така се подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Хляб, шоколад, сладкиши, месо, сирене, картофи и ядки са продукти, които трябва да намерят място на трапезата ни. Добре е протеините да се наваксат с консумация на риба и яйца. Приемът на ананас помага да преборим стреса и стимулира имунитета. Консумацията на ядки дава възможност на организма да си набави протеини, полезни мазнини, витамин В и селен. Достатъчни са около 30 грама дневно. Благоприятно въздействие има плодово-зеленчуковата диета - поне три дни в седмицата трябва да бъдем на постна храна. Пресните картофи, супите от всякакви бобови растения са незаменим източник на калий. Чаша зелен чай ще осигури цялостния баланс на тялото и спокойствие на ума ни.

Спанакът е чудесен източник на желязо

Аспержите са богати на витамин В, който може да ви помогне да запазите доброто си настроение и тонус. Те съдържат и фолиева киселина, която е важна за синтеза на невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин, а те са от решаващо значение за настроението. Ягодите съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на щетите върху кожата, причинени от фактори замърсяването и UV лъчите.