До 60 украински бойни санитари ще обучава България на година. Това обясни военният министър Тодор Тагарев в парламента по време на изслушване.

"Във връзка с това решение е предвидено, след съгласуване с украинската страна, на територията на България да се проведе обучение с един модул подготовка на бойни санитари - до 15 лица от въоръжените сили на Украйна на месец, с продължение 10 работни дни и до четири модула в рамките на една година или общо 60 лица", каза той.

Предвидено е обучението да се случва във военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА. Той вече е изграден с подкрепа от САЩ и се използва за обучение на български медици. Вече е отправено предложение да има такова обучение на украинци през есента на 2023 г.

Тагарев обясни, че от началото на годината Европейският съюз е предприел действия по доставка на оръжия за Украйна в три направления.

Първото е за незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 мм. "В това направление България няма да вземе участие, тъй като не разполага с такива боеприпаси", каза министърът.

Второто е за реализиране на съвместна поръчка на боеприпаси със средства от ЕС. "Министерството на отбраната не участва в това направление, тъй като на този етап не разполага с артилерийски системи 155 мм, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси", обясни министърът.

Третото е увеличаване на производствения капацитет на европейската отбранителна индустрия. "В това направление като мерки за увеличаване на капацитета ЕК предложи създаването на два инструмента - акт за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез съвместни поръчки и акт за укрепване на производството на боеприпаси", обясни министърът.

В тази връзка през март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пристигна в България, за да проучи възможностите за увеличаване на производството. Тогава се оказва, че няколко български фирми могат да произвеждат 155 мм боеприпаси.

Предимствата от участие в такива проекти са намаляване на цената за доставка, икономии от мащаба и възможност на освобождаване на доставките от ДДС.

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки, които се предвиждат в обсъждания в момента проект на регламент за създаване на акт за укрепване на производството на боеприпаси. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия", обясни Тагарев.

"България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса по национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. В момента се подготвят документите за МС", каза още министърът. Относно това къде ще се произвеждат боеприпасите Тагарев обясни, че е без значение дали те са държавни, или частни, а важното е, че средствата ще влизат у нас.